We hebben nu leiders met een lange adem nodig

Na de bestorming van het Capitool vielen er terecht grote woorden. Over de rechtsstaat waar we nu pal voor moeten staan. Over het democratisch proces dat niet door geweld mag worden ondermijnd. Maar om de moed erin te houden is de vlucht naar voren meer dan ooit gewenst. Is innovatie dan toch het toverwoord?

Als na corona brokkenpiloot Hugo de Jonge in de vergetelheid verdwijnt, kunnen we hopelijk met nuchtere blik vooruitkijken naar wat er beter kan en moet. Want veel meer dan dat ene poppetje, speelt het gebrek aan regie ons parten. Nederland leek een keurig aangeharkt, goed georganiseerd land. Maar we blijken te kampen met een zorgstelsel dat de crisis niet aan kan. En een overheid die geen regie kan nemen.

Niets voor niets richten bijna alle politieke partijen zich op een overheid die weer kan ordenen, zodat we een volgende crisis beter te lijf kunnen. Maar na de toeslagenaffaire weten we weer hoe de overheid over ons denkt. Het idee was: keihard aanpakken die fraude, want de burger is niet te vertrouwen. Ik sprak ondernemers die nu al vrezen voor een tweede toeslagaffaire, als straks gekeken wordt naar wie er onterecht steun heeft gekregen.

Bron en meer informatie: Change.inc, Paul van Liempt, 7 januari 2021