Handel in oude carbon credits leidt onvoldoende tot minder CO2 in de atmosfeer

Op dit moment staat er tussen de 600 en 700 miljoen ton aan koolstofkredieten uit. Dit is zeven tot acht keer zoveel als de huidige jaarlijkse vraag. Hierdoor kunnen bedrijven tegen een zeer laag tarief carbon credits kopen om hun CO2-uitstoot te compenseren. Onderzoekers waarschuwen dat deze markt onvoldoende bijdraagt aan nieuwe uitstoot-reducerende maatregelen.

De University College of London (UCL) deed onderzoek naar alle uitstaande carbon credits. De huidige kredieten komen onder andere voort uit zon- en windparken die soms wel tien jaar oud zijn. Al deze parken op aarde hebben de afgelopen jaren zoveel carbon credits gegenereerd die bedrijven kunnen kopen, dat het onwaarschijnlijk is dat recente kredietaankopen daadwerkelijk leiden tot minder koolstof in de atmosfeer. Dit terwijl de weg naar een klimaat-neutrale wereld nog lang is.

Bron en meer informatie: change.inc, Teun Schröder, 20 januari 2021