Nederlandse Coca-Cola-fabriek is in 2023 CO2-neutraal

Coca-Cola Nederland kondigt vandaag aan dat de fabriek in Dongen vanaf 2023 volledig CO2 neutraal zal zijn. In de fabriek produceert Coca-Cola meer dan 85 procent van de dranken die in Nederland worden verkocht. Welke stappen zet het bedrijf om over twee jaar op deze productielocatie geen CO2 meer uit te stoten?

De komende tien jaar is de doelstelling van Coca-Cola European Partners, waar alle Europese bottelaars onder vallen, om de CO2-uitstoot met 30 procent terug te dringen, en om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. De fabriek in het Noord-Brabantse Dongen is één van de zes fabrieken die als eerste klimaatneutraal zal zijn.

Komende jaren gaat de fabriek van het gas af: de gasboilers worden vervangen door een elektrische warmtepomp. De fabriek gebruikt warm water, afkomstig van een intern warmtenetwerk, als aternatief voor de stoom die nu gebruikt wordt voor verwarming. Ook de gasgestookte krimpoven die nodig is om de dranken mee te verpakken wordt vervangen door een elektrische oven. En alle voertuigen (denk aan heftrucks en veegwagens) worden nu al vervangen voor een elektrische variant. De frisdrankfabrikant zegt ook de CO2-uitstoot in de aanloop naar het klimaatneutraal zijn te compenseren.

Bron en meer informatie: change.inc, Eva Segaar, 4 maart 2021